Ken je dat? Je hebt het gevoel dat je vastzit in je leven, je voelt je opgesloten en geblokkeerd. Je wilt de toekomst toelaten maar er is nog zoveel in je leven dat niet op orde is. Je zit in een hamsterrad bezigheden en van vragen die steeds terugkeren. Waarom heb ik dat niet gedaan, waarom heb ik dit niet gedaan. De meest nutteloze woorden herhalen zich in je hoofd. Als ik maar toen anders had gekozen… Had ik maar niet… Of de onzinnigheid van de woorden; IK had daar kunnen staan, IK had dat kunnen zijn. Ik heb zoveel kansen laten liggen. Hoe komt het dat het me niet gelukt is? Waarom heb ik die kans niet gepakt? Je hebt het gevoel dat het leven als zand door je vingers loopt. Het gevoel dat het allemaal eigenlijk al te laat is
Of ken je het onweerstaanbare gevoel om van àlle goede dingen in het leven te willen proeven? Om àlle dingen “goed” te doen. Als je de werkelijk de grip op je leven wilt hebben, je eigen toekomst wilt ontwerpen dan is dàt niet de weg. Sterker nog, doordat je op zoveel plekken tegelijk bezig bent zul je nergens ècht een indruk achterlaten.
Kijk eens naar ondernemers, zij hebben succes als zij “ja” zeggen tegen het juiste project, op de juiste tijd op de juiste wijze. En hoe weet die ondernemer dan wanneer dat is?
Zoveel gedachten, zoveel vragen en zoveel woorden, zoveel lawaai om ons heen en in ons hoofd. Hoe kun je daar een verandering in aanbrengen? Hoe kun je daar nog chocola van maken?
Door van veel weinig te maken! “The less is more”. Wat is essentieel voor jou? Terug naar de bron, terug naar de essentie. Hoe zou het zijn als je op deze wijze je leven kunt inrichten?
De afgelopen zomer heb ik hierover een boek gelezen. Essentialism van Greg McKeown, heel erg de moeite waard om te lezen. Het boek is helaas nog niet in het Nederlands verkrijgbaar.

Essentialism heeft de sleutel om één van de grootste puzzels van het leven op te lossen. Hoe kan ik minder doen maar meer bereiken? Essentialism heeft de wijze waarop ik naar prioriteiten kijk behoorlijk veranderd. En als ik lees hoe leidinggevenden, managers en leiders deze filosofie omarmen en onderschrijven en hoe het ons werk en ons leven minder stressvol maakt en meer productief dan denk ik: Dat wil ik ook!
Essentialism is de onophoudelijke discipline om “minder” als doel te stellen. We zijn allemaal druk met alle aspecten in ons leven. Hoe zou het zijn als je hierin een structuur kunt aanbrengen die hetzelfde of een nog beter resultaat oplevert maar waarvoor je minder “lawaai” in je hoofd en in je leven hebt.
De Amerikaanse schrijver Greg McKeown heeft een bestseller hierover geschreven. Vanwege de enorme interesse in Amerika gaat hij via TED X een 12 maands programma doen. Ik ben ontzettend gemotiveerd om dat te gaan volgen. 15 december gaat het beginnen. Greg McKeown heeft de lezers van zijn nieuwsbrief en boek opgeroepen om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het project dus ik nodig jou ook van harte uit om te kijken als jij ook belangrijk vind wat er ècht toe doet. http://gregmckeown.us8.list-manage1.com/track/click?

Bjørna Rekers -Ravissant Coaching & Training- 10 december 2015